poniedziałek, 16 listopada 2015

Oberżyna gwóźdź programuje

Oberżyna gwóźdź programu 


* 1 oberżyna, posiekana w grubą kostkę
* mała cebula, drobno posiekana
* 2 ząbki czosnku, drobno posiekany
* 2 puszki pomidorów,
* garść pokrojonej natki pietruszki,
* łyżeczka kaparów,
* 2 łyżki oliwek,
* 2 łyżki soku z cytryny,
*4 łyżki oliwy,
* 1 czubata łyżeczka oregano,
* sól, pieprz do smaku

Oberżynę podsmażyć na oliwie z oregano i solą, na najwyższym ogniu około 4-5 minut ciągle obracając. Podlewać oliwą jeśli jest taka potrzeba. Dodać cebulkę, czosnek i natkę pietruszki. Podsmażać jeszcze kilka minut, ciągle podlewając oliwą aby nie było zbyt suche. Dodać kapary, oliwki i sok z cytryny. Chwilę podsmażyć i dodać pomidory z puszki. Dusić przez 15 minut. Spróbować i doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny(o ile nie jest wystarczająco kwaskowate). Podawać z posiekaną natką pietruszki, płatkami migdałowymi i polać odrobiną oliwy z oliwek.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz